6-7 kwietnia 2022
Wydarzenie Online
Creative Mikser
Creative Mikser to cykliczne spotkania networkingowe sektora kreatywnego, organizowane wspólnie przez British Council i Miasto Stołeczne Warszawa wraz z lokalnymi partnerami. To prezentacje, dyskusje, warsztaty oraz możliwość nawiązania nowych kontaktów biznesowych i poznania ciekawych ludzi.
Creative Mikser to swego rodzaju „most” między Warszawą, Londynem i innymi miastami na świecie, za pomocą którego chcemy łączyć przedsiębiorców, urzędników, lokalnych działaczy i animatorów działających w różnych kontekstach kulturowych.
22. edycja programu odbędzie się ONLINE i poświęcona będzie tematyce żywienia. Zastanowimy się nad tym, jakie działania można podejmować, by zwiększać dostęp mieszkańców miast do wysokiej jakości żywności oraz gospodarować nią w sposób zrównoważony. Zaproszeni goście zaprezentują szereg ciekawych inicjatyw i rozwiązań z obszaru projektowania, nowych technologii oraz aktywizmu lokalnego związanego z miejskim rolnictwem i ogrodnictwem.
6 kwietnia zapraszamy na prezentacje i dyskusję, dzień później na warsztaty. Szczegółowy program wydarzenia oraz link do zapisów poniżej.
Agenda
Poznaj program wydarzenia
Dzień 1 - 6 kwietnia 2022
15.00 – 15.10 – Przywitanie (Ewa Ayton – Head of Arts, British Council Poland, Przedstawiciel/ka Miasta Stołecznego Warszawy, Karolina Zdrodowska – Dyrektor Koordynator z Gabinetu Prezydenta m.st. Warszawy)
15:10 – 15:15 – Wprowadzenie do tematyki, projekt Circular Cultures (Parvinder Marwaha, British Council)
15:15 – 15:25 – Prezentacja (Francesca Sarti, Arabeschi di Latte)
15:25 – 15:55 – Prezentacja (Kasper de Graaf, Design Manchester (projekt Doing Zero))
15:55 – 16:10 – Case study (Anna Galas, Biennale Warszawa (Jadalne miasto Warszawa))
16:10 – 16:20 – Case study (Matylda Szyrle, Listny Cud)
16:20 – 16:30 – Case study (Paulina Barros It’s bean!)
16:30 – 17:10 – Dyskusja (Goście oraz moderatorka (Parvinder Marwaha))
17:10 – 17:15 – Podsumowanie (British Council i Miasto Stołeczne Warszawa)
Dzień 2 - 7 kwietnia 2022 (warsztat 1)
10:00-12:00 – Warsztat: What’s your past, present and future of food?
Warsztat będzie interaktywną podróżą, która uruchomi refleksję na temat naszych nawyków żywieniowych w dzieciństwie oraz postawi pytania o to, czego możemy nauczyć się od naszych przodków oraz o nasze podejście do jedzenia dzisiaj. „Czy byłbyś w stanie zjeść owada lub mięso, które zostały wydrukowane lub wyhodowane w laboratorium?”
Uwaga od prowadzącego: Uczestnicy mogą się podłączać z urządzeń mobilnych – podczas warsztatu uruchomiona zostanie tablica interaktywna (miro lub google jamboard).
Warsztat odbędzie się w języku angielskim; zapewnione będzie tłumaczenie symultaniczne na język polski.
Prowadzący: Adrian Jankowiak, Nairobi Design Week
Dzień 2 - 7 kwietnia 2022 (warsztat 2)
14:00-16:00 – Warsztat: HARA HACHI BU – kiosks to reimagine a more sustainable food system
O inicjowaniu zmian i tworzeniu alternatywnych systemów żywnościowych w miastach w oparciu o kioski.
Podczas warsztatów uczestnicy będą mogli odkryć potencjał sprzedaży mikrodetalicznej – zaprojektują niewielkie kioski z jedzeniem, które dadzą dostęp konsumentom z różnych środowisk do żywności wytworzonej i dystrybuowanej w sposób zrównoważony.
Przyjrzymy się kioskom jako formatowi idealnie nadającemu się do tworzenia nowych, społecznych rytuałów oraz inicjowaniu zmian: od zmniejszenia ilości odpadów po odzyskanie radości związanej z tworzeniem, kontaktem z naturą i drugim człowiekiem oraz zachęcanie do bardziej zrównoważonej konsumpcji.
Warsztat odbędzie się w języku angielskim; zapewnione będzie tłumaczenie symultaniczne na język polski.
Prowadzący: Francesca Sarti, Arabeschi di Latte
Warsztaty nr 1 Workshop: What’s your past, present and future of food? 10:00 – 12:00
Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/85835104585?pwd=UUlYQUJ3aXJ1MVk3aU9FaHRrRGovUT09
Meeting ID: 858 3510 4585
Passcode: XhwdT9
Warsztaty nr 2 Workshop: HARA HACHI BU – kiosks to reimagine a more sustainable food system 14:00 – 16:00
Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/87560641628?pwd=SzRURHZIZTZuNXRobHNOc1MySTM1Zz09
Meeting ID: 875 6064 1628
Passcode: 0C5x8B
Poznaj prelegentów
Anna Galas-Kosil
Kuratorka Biennale Warszawa
Poznaj prelegenta ➞
Kuratorka Biennale Warszawa. Absolwentka wydziału Wiedzy o Teatrze Akademii Teatralnej w Warszawie oraz prestiżowego programu dla managerów kultury European Diploma in Cultural Project Management. Do 2017 roku kierowała działem współpracy z zagranicą w Instytucie Teatralnym im. Z. Raszewskiego. W latach 2012-2020 pełniła funkcję prezesa zarządu międzynarodowej sieci On The Move zajmującej się mobilnością w sektorze kultury. Produkowała i kuratorowała wiele międzynarodowych projektów, m.in. polską prezentację na Praskim Quadriennale w 2007, 2011 i 2015 roku, Dni Polskiego Teatru w Teheranie czy program Polska New Theatre 2015. Współpracowała z reżyserami_kami i artystami_tkami z obszaru sztuk performatywnych i wizualnych, m.in. z Pawłem Wodzińskim, Martą Górnicką, Dimą Levytskyim, Marwą Arsanios i Jonasem Staalem. W 2020 roku kuratorowała projekt poświęcony alternatywom dla dominującego systemu żywnościowego, w ramach którego powstał dokument sieciowy „Jadalne miasto Warszawa”.
Adrian Jankowiak
Nairobi Design Week
Poznaj prelegenta ➞
Adrian łączy ludzi, pomysły i technologie. Jest projektantem wzornictwa przemysłowego i dyrektorem kreatywnym, który rozwiązuje problemy poprzez współpracę oraz prototypowanie. W ramach swojej pracy zawodowej rozwija produkty, usługi, lokalne i globalne kampanie kreatywne, nowe technologie, zabawki, gry, elektronikę użytkową, meble, urządzenia sanitarne, teledyski, wydarzenia oraz usługi z zakresu doświadczenia użytkownika. Adrian jest założycielem Nairobi Design Week, dorocznego festiwalu designu oraz studia projektowego; jest również gospodarzem podcastu Afrika Design, który jest kreatywną podróżą po Afryce. Niektóre z jego realizacji można zobaczyć na stronie adrianjankowiak.com.
Kasper de Graaf
Design Manchester
Poznaj prelegenta ➞
Kasper de Graaf jest dyrektorem Design Manchester i CEO Images&Co, firmy doradczej świadczącej usługi z zakresu projektowania i innowacji, specjalizującej się w obszarze kultury i tematyce tożsamości. W ramach projektów realizowanych dla Design Manchester, Kasper rozwija współprace z miastami na całym świecie, w tym z Nairobi (żywienie i zamiany klimatu), Medellín (projektowanie społeczne), Shenzhen (miasta przyjazne dzieciom), Kitwe (umiejętności kreatywne i produkcja filmowa), Puebla (marginalizowane kultury i społeczności), Aarhus (miasta przyjazne mieszkańcom) oraz Barcelona (moda zrównoważona).
Paulina Barros
Współzałożycielka startup’u It’s bean!
Poznaj prelegenta ➞
Paulina Barros jest współzałożycielką startup’u It’s bean!, produkującego roślinne alternatywy nabiału na bazie polskiej białej fasoli. Marka zajęła pierwsze miejsce w plebiscycie Roślinniejemy w kategorii Najlepszej Nowej Marki Roślinnej 2021. Paulina z wykształcenia jest dietetyczką, wcześniej przez wiele lat pracowała we wiodącym cateringu dietetycznym, gdzie odpowiadała za tworzenie menu. Kreowanie nowych produktów spożywczych to jej pasja, a w pracy kładzie nacisk, żeby walory smakowe tworzonej żywności szły w parze z wartościami odżywczymi i proekologicznym sposobem produkcji.
Francesca Sarti
Dyrektorka kreatywna Arabeschi di Latte
Poznaj prelegenta ➞
Francesca Sarti jest interdyscyplinarną projektantką tworzącą w Londynie. Urodziła się we Florencji, gdzie ukończyła architekturę. Głównym przedsięwzięciem, które stworzyła i prowadzi jako dyrektorka kreatywna jest studio projektowe Arabeschi di Latte. Realizacje tworzone przez studio wyróżnia zacieranie granic między jedzeniem, designem i architekturą. Projekty te obejmują wiele formatów, takich jak instalacje, doświadczenia interaktywne, performanse, obiekty społeczne i warsztaty immersyjne.
Matylda Szyrle
CEO firmy Listny Cud
Poznaj prelegenta ➞
CEO firmy Listny Cud – jednej z pierwszych w Polsce miejskich farm wertykalnych, gdzie uprawiane są ekologiczne mikroliście i zioła.
Absolwentka Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych (UW) i Emerging Economies and International Development (King’s College London). Kierunki te wybrała, ponieważ interesuje się tym, jak działa społeczeństwo oraz czy (i co) można robić, by działało lepiej.
Pracowała przez 3 lata w doradztwie strategicznym (McKinsey&Company) jak również w Fundacji ePaństwo, Spółce Skarbu Państwa, z Fundacją Ocalenie oraz w firmie telekomunikacyjnej i firmie doradczej w Londynie.
Od 2019 działała po godzinach przy inicjatywie społecznej zajmującej się kryzysem klimatycznym. Od marca 2020 jest częścią zespołu foodtech.ac i prowadzi firmę Listny Cud – jedną z pierwszych w Polsce miejskich farmy wertykalnych, gdzie uprawiane są ekologiczne mikroliście i zioła. W 2021 została wybrana jedną ze 100 Kobiet Roku magazynu Forbes Woman.